Zeg niet zomaar dierentuin tegen Pairi Daiza
67742
post-template-default,single,single-post,postid-67742,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Zeg niet zomaar dierentuin tegen Pairi Daiza

Zeg niet zomaar dierentuin tegen Pairi Daiza

Een bezoek aan Pairi Daiza stond al lang op onze bucketlist. Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan en de 5e verjaardag van de panda’s Bao Di en Bao Mei leek het een geschikt moment om naar Brugelette te rijden.

De Bengaalse witte tijger

Bekroond als ‘Beste dierentuin van Europa’ en gecertificeerd met 3 sterren in de Groene Michelin neemt deze zoo je mee op reis naar de 5 continenten, verdeeld over 9 gebieden. Samen goed voor 75 Ha park, 7500 dieren en 800 soorten. Jaarlijks passeren 2,3 miljoen bezoekers langs de kassa. Daarvan een kwart uit Frankrijk en 60 procent uit ons land.  Pairi Daiza is uitzonderlijk wegens de combinatie van authentieke gebouwen, buitengewoon kleurrijke beplanting en exceptionele dieren. Daarvan een groot deel zelfs bedreigd. Via goede signalisatie kom je op alle uithoeken van onze planeet. Wij liepen 8,5 kilometer (!) door het park en hebben helaas niet alles gezien. Terugkeren is sowieso een must, vermits de zoo door de veranderende seizoen telkens weer een andere look krijgt.

Bao Di en Bao Mei

De inkleding met groen en originele gebouwen begint al bij de imposante entree, waar de ticketing gebeurt en de mobility aid is gehuisvest. Ook alle shops zijn er ondergebracht. We besluiten meteen richting ‘Island of the Rising Sun’ te stappen. Niet alleen omdat het tot de nieuwe projecten behoort, maar ook omdat ondergetekende een maand lang heeft gezworven over de eilanden heen. ‘Land of the rising sun’ nodigt uit om te reizen naar de eilanden van het Japanse universum. Van noord naar zuid, van Hokkaido naar Kyushu via Hongshu. We noteren de Siamangs, Makaken, het Sikahert en nog tal van andere eilanders. We maken een doorsteek naar  ‘The Kingdom of Ganesha’, de grootste Indonesische tuin in Europa. Aziatische olifanten wachten er op hun eetmoment.  Opvallend is de ‘Bayon Poort’, een Khmer-reconstructie. Daar doet een  Bengaalse witte tijger zich tegoed aan een flinke homp vlees. Via het ‘Land of the origins’, gaan we op zoek naar de Pandagrot. Hier noteren we enorme belangstelling voor de ouders Xing Hui en Hao Hao. Zij blijven nog 5 jaar in Pairi Daiza, terwijl oudere broer Tia Bao en de jarige tweeling deze herfst terugreizen naar China.

Steffen Patzwahl en ambassadeur Fei Schenchao

“Ze vormen een onderdeel van het conservatieprogramma waaraan Pairi Daiza al meer dan 10 jaar meewerkt. Pairi Daiza ondersteunt ook het beheer van het gigantisch aangelegd natuurreservaat, goed voor 27.000 vierkante kilometer in de provincies Gansu, Shaanxi en Schuan. De inspanningen werpen vruchten af. Er leven vandaag 1864 reuzenpanda’s in het wild, 664 meer dan in de jaren ‘80’, “ aldus Johan Vreys van de persdienst.

We zijn net op tijd voor de verjaardagceremonie van de jarige pandaberen. Zoölogisch directeur Steffen Patzwahl en secretaris-generaal Evelinge Bouchonville ontvangen de Japanse ambassadeur Fei Schengchao voor een feestje. Het is dringen en drummen geblazen om een glimp op te vangen van de dieren die zich tegoed doen aan allerlei lekkers.

Brasserie De Cambron

Lekkers, dat zoeken wij ook op, want de inwendige mens knort. Er is veel te kust en te keur in het park, maar wij opteren voor Brasserie De Cambron, met een replica van de brouwerij van het vroegere Cistercienzerklooster uit 1775. Er is zelfs een leuk terras aan de Dender, maar wij krijgen in no-time een plaatsje binnen toegewezen. De bediening is vlot en vriendelijk, de prijzen correct. We gaan voor een filet Americain en een op vel gebakken baarsfilet. Chapeau voor de chef, want niet eenvoudig om voor zo’n grote gelagzaal te koken. We larderen alles met een eigen Cambron blond bier. Artisanaal, 5,5 graden alcohol, met een granig, bittertje en fruitige nasmaak. Vlot drinkbaar.

Een ander vrij nieuw project is de miniboerderij. Hier komen de neerhofdieren je zonder enige stress tegen, zelfs als je ze streelt. Denk niet alleen aan kippen en konijnen, maar ook struisvogels, Patagonische hazen , schapen, geiten en zelfs wallabies. Het is dan ook dé plek voor (groot)ouders met kleine kinderen. Het dierenpark heft zijn aanbod van logies uitgebreid. We noteren hier 21 nieuwe ‘farmhouse lodges’. Ze vormen een aanvulling op het Pairi Daiza Hotel en bieden een direct contact met de boerderijdieren. Goed voor een investering van 7,8 miljoen, luidt het.

We wandelen langs de ‘jardin des coeurs’ terug richting de 54 meter hoge Abdijtoren van Cambron, het herkenningspunt van het park. Daar wacht veel volk aan het amfitheater waar een show wordt gegeven.

Het theehuis

We talmen niet, want Middle Kingdom wacht. Naast de reuzenpanda’s die we vanochtend zagen, noteren we hier Francois’ langoeren, sneeuwluipaarden en gouden takins. De architectuur is majestueus. Via het ‘Pad van de Genezing’ komen we aan het Theehuis, waar de meest verscheiden aroma’s de ruimte vullen. Uit de selfservice halen we een icecold coffee. Het gaat naar vijf uur. De verjaardagstaart van Bao Di en Bao mei laten we voor wat ze is, want nu is het er echt een overrompeling.

Tijd om ons parkingticket op te halen. En wees gerust, wij keren tevreden terug.

Pairi Daiza, Domaine de Cambron, 7940 Brugelette – perscontact: Johan Vreys via johan.vreys@pairydaiza.eu of tel: 068.858.080 – www.pairidaiza.eu

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob