10 dec Wie wordt de ‘Maître d’ Hôtel’ en ‘Beste Barista’ van ons land?
FETAM, de Federation of Table Masters, is een inspirerende groep voor alle professionelen in de Horeca sector op het vlak van service. Denk aan maître d’ hôtels, sommeliers, bartenders, butlers, barista’s tot zythologen toe. De organisatie levert tips via blogartikels, seminars, masterclasses, wedstrijden en fungeert als connectie met de leden van de beroepsscluster. Men zet vooral in op het herwaardering van het serviceberoep. Eén van de zeer gewaardeerde initiatieven is de meesterschapcompetitie voor beste Maïtre d’ Hôtel van België.
Onder de deelnemers niet de eerste de besten. Afgelopen jaar mocht Loïc Rigolet de titel mee naar huis nemen. Naar huis, dat betekende naar het befaamde restaurant ‘Comme chez Soi’ te Brussel. Hij omschrijft zijn beroep als volgt: “ Als Maïtre sta je het dichtst bij de klant om hem of haar een mooi tafelmoment te schenken. De service in de zaal is echt belangrijk. Maar dat geldt evenzeer voor de keuken. De Maïtre zorgt dat de coördinatie tussen beiden aangenaam is. “
Meedoen aan de wedstrijd heeft niet alleen als doel extra uitstraling te geven aan de job en het restaurant, maar geeft blijkbaar ook de drang om telkens zelf beter te worden in het beroep. Denk aan bv. hoe je een bestelling opneemt van de gast, de etiquette, de productkennis enz. Alles samen zorgt voor één gehele beleving.
Derde keer, goede keer?
Dit jaar probeert Esra Cayir (32) van Restaurant Pur Boeuf uit Berlare voor de derde keer de titel binnen te halen. David Delmas (45) van La Table de Manon in Durbuy kent het klappen van de zweep, want ook hij neemt voor de tweede keer deel. Net zoals Jonathan Maréchal (28) van Restaurant L’ Empreinte uit Vielsalm. Tot slot is er de eerste deelname door Niel Delameilleure (28) – What’s in a name – van Boury in Roeselare.
Voorzitter FETAM Alain Thoon: “ Zij zullen vier proeven worden voorgelegd: versnijdingen, het After Dinner Salon (digistieven), Ordertaking en een zaalbereiding. Dit laatste omvat een eigen creatie met ingrediënten als mosterd ‘De Ster’ en Jenever Juillet.” De finale vindt plaats op 17 maart 2025 in de Hotelschool van Itma in Doornik. Het publiek is welkom, mits vooraf in te schrijven via at @fetam.eu
De beste barista
Wat maakt van iemand een goede barista? Ervaring en specialistische kennis van het materiaal, klantenservice en de consistentie van het zetten van kwaliteitskoffie, naar verluidt. Daarenboven moet je de subtiliteit en diversiteit van de brander en de bonen zelf goed onderscheiden. En dus heeft FETAM voor de wedstrijd ‘Eerste Barista van Belgïë’ een schriftelijke proef voorzien, naast het zetten van vier identieke espresso’s. Ook komt het aspect ‘Ordertaking’ en het bereiden van de bestelling aan bod. Bij de eigen creatie moet ‘Oatley’ (haverdrank) worden gebruikt. Hier dingen Dietrich Sas (43) van Smiling Barista Antwerpen, naast Kjell Muylle (28) van Kop Koffie Denderhoutem, en Ulises Manuel Gomez Lopez (21) van Café Tierra Brussel naar de titel. De finale gaat door op 13 maart bij Schuilenburg in Dendermonde. Ook hier is publiek welkom, mits inschrijving.
De proclamatie zal plaatsvinden op 24 maart 2025 tijdens het galadiner.
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen