Manneken Pis kreeg nieuw kostuum van Beertje Paddington
68970
post-template-default,single,single-post,postid-68970,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Manneken Pis kreeg nieuw kostuum van Beertje Paddington

Manneken Pis kreeg nieuw kostuum van Beertje Paddington

Ter ere van de langverwachte release van Paddington in Peru schonk de stad Brussel aan haar beroemdste inwoner Manneken Pis een bijzonder nieuw kostuumpje. Het iconische standbeeld kon recent worden bewonderd in de zo kenmerkende blauwe duffelcoat en rode hoed van Paddington. Immers, sinds kort loopt de film Paddington in Peru.

Maar Paddington heeft ook een link met België. Immers de houtje-touwtjejas is vernoemd naar de plaatsnaam Duffel, waar eeuwen geleden een lakenstof werd geweven.  Duffel staat ook voor ‘zware, ruwe stof’. En de zo karakteristieke knoop vind je terug in het logo van het lokaal bestuur Duffel.

Museum

Manneken Pis behoort dan weer als klein ventje tot de meest gefotografeerde fonteinen ter wereld. De traditie om het beeldje aan te kleden gaat terug tot de 17e eeuw. Vroeger schonken de Brusselse autoriteiten of de gouverneurs-generaal outfits voor bepaalde activiteiten. Intussen is het schenken van een outfit gegroeid tot gemiddeld 20 tot 30 kostuumpjes per jaar. Goed voor een totaal van meer dan 1000 pakjes. Ze maken integraal deel uit van het Brussels erfgoed en zijn geïnventariseerd als kunstwerk. Je kunt de garderobe bezoeken in het Manneken Pis museum aan de Kastanjestraat 19, 1000 Brussel, hartje stad, op 5 minuten van de Grote Markt. De Orde van de vrienden van Manneken Pis zullen je er graag ontvangen.

Bent Van Looy

Synopsis van de film

In dit nieuwe verhaal trekt Paddington naar Peru om er zijn geliefde tante Lucy te bezoeken, die er in een rusthuis voor gepensioneerde beren verblijft. Samen met de familie Brown gaan ze op zoek naar een mysterie dat hen op een onverwachte reis door het Amazone-regenwoud en naar de hoogste bergtoppen van Peru brengt.

Bent Van Looy vertolkt de stem van Paddington in de Vlaamse versie. De zanger en muzikant van Das Pop werd in zijn jonge jaren thuis voorgelezen uit de Paddington boeken. Een vreemde keuze voor deze stemartiest was het dus zeker niet. In Nederland gaat de stem naar Beau van Erven Dorens.

“Ik ben nog steeds zeer trots dat men mij gevraagd heeft. Paddington is ingoed, nieuwsgierig en zeer geliefd. Hij is in deze derde film wat gegroeid en daar hou je als stemacteur uiteraard ook rekening mee. Paddington in Peru is een iets andere film, aangezien ons beertje naar het buitenland trekt. Maar ook dan blijft de verwondering, hé.”

Ambassadeur Anne Sheriff tekent het gulden boek

Gemeenschappelijk

Brits Ambassadeur Anne Sheriff  voegt toe: “ Paddington en Manneken Pis hebben veel gemeen. Ze zijn een beetje ‘espiègle’, ondeugend dus. Maar altijd goed gemutst en tolerant. En dat past in een kosmopolitische stad als Brussel met 140 nationaliteiten. “

“ Het is inderdaad een ‘beregast’, “ besluit Van Looy, “ Eigenlijk een beetje een eenzame vluchteling met zijn koffertje en een flinke dosis onhandigheid op pad. Misschien kunnen we nog iets leren van deze kleine Teddy met zijn rode hoed….”

Praktisch

Voorzitter Marc Guebel van de Vrienden van Manneken Pis met de attributen

Paddington in Peru wordt in België verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD) en is vandaag in de Belgische bioscopen te zien. Voor Nederland tekent naast Kinepolis ook Pathé. De film is ook te koop op dvd of blu-ray.

Voor meer info: KFD Stéphanie Maussen via +32 (0) 486 80 52 50 of Day One MPM
Marthe Dewitte
via +32 (0)497 66 76 04

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Day One MPM