Kolenspoor verbindt natuur en erfgoed
67105
post-template-default,single,single-post,postid-67105,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kolenspoor verbindt natuur en erfgoed

Kolenspoor verbindt natuur en erfgoed

Limburg lanceert vier nieuwe fietslussen.

Fietslussen

Voorafgaand aan het Pinksterweekend werden in Heusden-Zolder vier nieuwe fietslussen voorgesteld. Het gaat om trajecten langs het Kolenspoor, een traject tussen Beringen en Maasmechelen langs de voormalige mijngemeenten.

De volledige route is nog niet klaar, zo moet het traject tussen Beringen en Genk nog ontwikkeld worden. De verbinding tussen Genk en Maasmechelen moet volgend jaar klaar zijn. Maar intussen kan er wel volop gefietst worden dankzij vier lussen met bijhorende fietskaart. Zo wordt de mooie Limburgse natuur gecombineerd met het rijke mijnerfgoed. Be-MINE, C-Mine, Thor Park, ZLDR Luchtfabriek en Terhills zijn al toeristische begrippen in Limburg. Dankzij deze fietskaart en de nieuwe fietslussen worden de mijnsites en natuurgebieden extra in de verf gezet.  

Fietsplezier

De initiatiefnemers in het fotobord

“De vier fietslussen tellen elk ongeveer 40 à 50 kilometer. Goed voor 170 kilometer en talloze uren fietsplezier. De lussen leiden je langs de mooiste natuur, uitkijkpunten en erfgoedsites die As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven rijk zijn.. Naast de fietskaart werd ook een fotobord onthuld. Dat is de voorbode van een bredere zichtbaarheidscampagne voor het Kolenspoor”, zegt gedeputeerde van Mobiliteit, Milieu en Natuur van Provincie Limburg Bert Lambrechts (N-VA). 

Spoorverbinding

De fietskaart

De fietslussen lopen gedeeltelijk over de vroegere spoorverbinding tussen alle mijnsites, vandaar de naam ‘Kolenspoor’. “Eind 2020 kocht de provincie een belangrijk stuk van die kolenspoorbedding over van de NMBS. Het is een historische verbinding en een corridor tussen belangrijke Limburgse gemeenten die een gemeenschappelijke geschiedenis bezitten. Deze fietslussen bieden veel potentieel voor meer beleving en vernieuwende economische ontwikkelingen, “ aldus  gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors (cd&v).

De fietskaart met de fietslussen is beschikbaar bij de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven en online via kolenspoor.be. De komende weken zal de fietskaart ook op verschillende locaties in de gemeenten worden uitgedeeld.

Meer info op Kolenspoor.be

Tekst en foto’s: Hans Put