06 nov Gault & Millau 2025 is uit
De inspecteurs van Gault&Millau maakten recent de nieuwe scores voor de nieuwe Belux gids 2025 bekend. Ieder jaar is het watertandend uitkijken naar de resultaten van de hardwerkende restaurateurs. Hun werk werd meer dan beloond. Meer dan1400 adressen, 135 nieuwkomers en 163 stijgers. Nieuw is de classificatie 12 en 12,5 op 20. Die wordt nu ook beloond met een koksmuts. Wie scoort vanaf 13 tot 14,5op 20 mag twee koksmutsen voeren. Een vreemde verandering, als je het mij vraagt.
Nieuw is ook een initiatief rond Young Horeca Talent. Bedoeling is dat men meer gaat inzetten op de instroom rond hospitality en het stimuleren van talent bij de jongeren. Gedacht wordt om o.a. de hotelscholen hierbij te betrekken en de studenten uit te dagen via inspirerende sessies en events. De Gault & Millau Young Horeca Talent Day zal doorgaan in maart 2025.
Verder bleef alles bij het oude. Een afgeladen zaal op de Brusselse Heizel in paleis 10, goed voor zo’n 2000 vaklui, waarvan er 800 bleven voor het diner. Stands van sponsors die allerlei lekkers lieten proeven en vooral veel ‘Awards’. Zo telde de presentatie maar liefst 15 thematische laureaten en kwamen er 2 nieuwe onderscheidingen erbij: de Kaas Experience van het jaar. Die ging naar ‘Attablez-vous’ uit Namen en de Lifetime Achievement Award was voor dé éminence grise van de culinaire wereld: J.P. Bruneau (Brussel).
En route
De titel van Chef van het Jaar 2025 gaat dit jaar naar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik. “Glenn is zonder twijfel een van de primussen van zijn generatie. Het is onze taak als Gault&Millau om zo’n uitzonderlijke talenten snel onder de aandacht te brengen. Hij kookt klassiek maar elegant en is op 33 jaar reeds een van onze fijnste sauciers. Glenn levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden.” aldus de redactie. “Je kan in Sir Kwinten zowel voor een, gezien de geboden kwaliteit, scherp geprijsd menu kiezen of voluit à la carte gaan. Wat we bijzonder waarderen. Die keuzevrijheid is immers vandaag helaas verre van evident.”, vult CEO Marc Declerck aan.
Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alex Verhoeven (restaurant Hert in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee en restaurant Bink in Turnhout) voor Vlaanderen; François-Xavier Simon (restaurant Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne) voor Wallonië; en Elliott Van de Velde (restaurant Entropy in Brussel) voor het Brussels Gewest.
Hoogste nieuwkomers
Dat zijn dit jaar: Haut in Oostende voor Vlaanderen met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen; Le Beau Rivage by Curtis in Dave voor Wallonië met een score van 14/20 en 2 koksmutsen; en Quartz in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 14/20 en 2 koksmutsen.
Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en wijzigingen. Hof Van Cleve komt onder leiding van chef Floris Van Der Veken binnen met een score van maar liefst 18/20 en 4 koksmutsen. Bozar Restaurant (Brussel), La Table de Maxime (Paliseul) en Sir Kwinten (Lennik) behalen een score van 17,5/20 en eveneens 4 koksmutsen. 17/20 punten en 4 koksmutsen zijn dit jaar nieuw weggelegd voor Colette (Averbode), Cuines,33 (Knokke-Heist) en Menssa (Brussel). Oak in Gent wordt dit jaar beloond met een score van 16,5/20 en 3 koksmutsen. 4 zaken behalen een score van 16/20 en 3 koksmutsen: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg).
Leuke extra’s
Dat zijn bv de zgn. H!P-restaurants. Trendy, hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan. Voor Vlaanderen ging de vermelding naar ‘Paroles Paroles’ in Oostende. Batch kreeg de titel in Brussel en Cagette (Namen) werd derde in de rij. Een ander opmerkelijk feit: ‘L’Angelo Rosso uit St.Truiden mag zich het beste Italiaanse restaurant van België noemen. En ‘La Rigue’, huisrestaurant van La Réserve in Knokke-Heist blijkt over het mooiste terras te bezitten.
Praktisch
De restaurantgids Gault & Millau telt 736 pagina’s en kost 34 euro. Er gingen al 32.500 exemplaren in voorverkoop de deur uit. Verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of ook te bestellen online.
Perscontact: veronique@backstagecom.be of via +32 476 68 40 35
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen