Gastronomisch restaurant De Slagmolen gaat voor bistronomie
50307
post-template-default,single,single-post,postid-50307,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Gastronomisch restaurant De Slagmolen gaat voor bistronomie

Gastronomisch restaurant De Slagmolen gaat voor bistronomie

Tweede zaak Kasteel Edelhof in Bilzen

Bilzen wil met de site rond het kasteel Edelhof,  de Remise en het park in Munsterbilzen een nieuwe toeristische trekpleister ontwikkelen voor de regio. Die moet naast de Landcommanderij Alden Biesen dagjestoeristen trekken naar de stad. Daarom worden de parking, speeltuin en park aangepakt . Daarnaast ging het stadsbestuur op zoek naar een privé-investeerder die in het 19e eeuws geklasseerd kasteel een horecazaak wilde starten. Bilzen en horeca gaan hand in hand. Met de komst van de broers Meewis trekt de stad nu ook de troef van de gastronomische kaart. Het Edelhof wordt de eerste bistronomie in de regio. Er werd al enkele maanden gespeculeerd wat er met het beschermde gebouw zou gebeuren. Via een open marktraadpleging werd gezocht naar een goede uitbater. Na objectieve beoordeling van de jury, waaronder voorzitter van Horeca Vlaanderen Ludo Geurden, viel de keuze op de familie Meewis van sterrenzaak De Slagmolen in  Oudsbergen.  “Dat een restaurant van dit niveau bewust kiest voor een bijkomende vestiging in Bilzen is een hele eer voor onze stad, “ aldus schepen van toerisme en lokale economie Bruno Steegen. 

Familie Meewis

De Slagmolen is inderdaad niet van de minste. Met twee Michelinsterren en 18/20 in de Gault Millau behoren ze tot de top van België. Chef Bert Meewis gaf de liefde voor het vak door aan zonen Giel en Klaas. Klaas studeerde hotelmanagement en wordt het gezicht achter de nieuwe zaak. Broer Giel volgde een opleiding aan de prestigieuze hotelschool van Koksijde en De Groene Poorte in Brugge.  “ We blijven trouw aan de filosofie van De Slagmolen, maar gieten dit nu in een iets toegankelijker concept. Beneden is men welkom voor een goed glas wijn, een cocktail,  een kop koffie of een streekbier met local bites, terwijl men op de bovenverdieping terecht kan voor een betere (zaken)lunch, een avondje-uit of wanneer men iets te vieren heeft. In de authentiek gewelfde kelder willen we iets rond wijnbeleving doen en op de zolder plannen we vergaderzalen.”

Giel benadrukt dat zowel hedendaagse gerechten als klassiekers aan bod zullen komen. Maar niet in het minst zal de aandacht gaan naar lokale Limburgse producten. Die zullen een grote rol spelen in de totaalbeleving.  Het zomerterras zal daarbij een extra atout zijn. “ We mikken niet alleen op culinaire liefhebbers, we maar willen ook een ontmoetingsplaats zijn voor wandelaars, toeristen en de lokale gemeenschap,” heet het.

Momenteel investeert de Stad Bilzen zo’n slordige 2,7 miljoen euro in cascorenovatie en afwerking. Daarbij kreeg het bestuur 400.000 euro steun van het Vlaams Gewest. Het is de bedoeling om tegen de zomer van 2023 open te gaan.

“De kasteelsite Edelhof krijgt een heuse herbestemming en wordt zo  een echte toeristische trekpleister. We kijken immers naar het totaalplaatje: door de grandeur van het kasteel, de groene omgeving, de beleving in de speeltuin en de startplek voor een wandeling door het Munsterbos (Nationaal Park) zullen heel wat toeristen en smulpapen de weg naar hier vinden, “ besluit burgemeester Johan Sauwens. “ We mikken daarbij niet op het massatoerisme, maar zetten in op kwaliteit, waar toeristen en locals zich kunnen treffen en waar op termijn ook unieke activiteiten worden georganiseerd. “

Perscontact: marcom@bilzen.be
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen / Stad Bilzen