Dierenleven M HKA
67304
post-template-default,single,single-post,postid-67304,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Dierenleven M HKA

Dierenleven M HKA

Ieder kent verhalen van dieren. Ze maken deel uit van de collectieve verbeelding. Van kinds af ontmoeten we diersoorten in allerlei omstandigheden. Het Dier: een van de meest populaire en tegelijkertijd complexe onderwerpen die ons als soort al vanaf ons ontstaan vergezellen. De laatste twee decennia hebben dierenstudies wereldwijd aan belang gewonnen.

De tentoonstelling in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) zet aan tot nadenken en stelt belangrijke vragen. Wat het betekent een dier te zijn? En of mensen in staat zijn om bevriend te zijn met andere soorten.

De kunstenaars onderzoeken kritisch het idee van menselijk exeptionalisme, een overtuiging die voortkomt uit het idee dat dieren geen besef hebben van de dood of geen gevoel voor de toekomst hebben.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de ficto -kritische roman’ The Lives of Animals’ uit 1999 van JM Coetzee.

Een andere belangrijke inspiratiebron is het werk van kunstenaar Lin May Saeed die haar artistieke praktijk volledig wijdde aan thema’s zoals dierenbevrijding, domesticatie en co-existentie. Haar werk onderzoekt transculturele complexe relaties tussen mensen en dieren, en roept belangrijke onderzoeksvragen op binnen het project.

Kunnen we ons onder eender welke omstandigheden verplaatsen in het standpunt van het dier? De uitdaging je relatie met dieren op een andere manier te bekijken.

De tentoonstelling laat literatuur, filosofie en kunst combineren om conventionele ideeën over dieren in vraag te stellen.

In een dierenleven gebeuren de dingen gewoon, ten goede of ten kwade.

Er zijn een dertigtal kunstenaars die hun werken tonen. Er is ook een geluidsruimte specifiek samengesteld voor Dierenleven. Hier hoor je verschillende dieren aan het woord. Lachende ratten, verborgen geluiden uit het Amazonewoud of het getjilp van vogels uit alle hoeken van de wereld.

Voor de tentoonstelling is een ethische code opgezet waarbij er geen levende dieren, taxidermie of vormen van dierenleed worden getoond. In Dierenleven nemen dieren de hoofdrol op, waarbij de focus wordt gelegd op hun levensloop en uniciteit. Tegelijkertijd wordt er gepleit voor empathie, vriendelijkheid en dierenliefde.

De opening is voor 8 juni. Die dag ook gratis toegang en nevenactiviteiten.

Expo tot 22/09/2024.

Perscontact: Sarah Vermeulen via sarah-claire@serenai.eu . Info: www.muhka.be

Tekst en foto’s. Gust Charrin