
31 aug Archeologische site Teseum geeft geheimen prijs.
Het Teseum, de museumsite aan de O. L. Vrouwenbasiliek in Tongeren opende in 2016 de deuren van de nieuwe schatkamer. Twee jaar later onthult het museum de geheimen van de archeologische ondergrond. Een logische link, want ‘T’ van Tesaurum staat voor schatkamer, maar ook voor ‘Terra’ en dan zitten we in de buik van de stad. Die verborg tot nu toe heel wat schatten uit het rijke verleden van de eerste stad in België.
Het verhaal van Tongeren start effectief drie meter onder de grond, in de voormalige Kapittelzaal. Daar introduceert een 13 minuten durende kortfilm via archief-, drone- en andere beelden, hetgeen men in dit museum mag verwachten. Immers, al deze beeldfragmenten komen nadien terug in de tentoonstelling.
De archeo site kan men lopen in drie groepen: kinderen, jongeren en volwassenen. Ieder ziet dezelfde fragmenten, maar hoort andere info op de audioguide.
Van 1999 tot 2008 vonden in de O.L.Vrouwebasiliek ingrijpende opgravingen plaats. Men deed er vondsten die dateren van 10 eeuwen voor Christus tot vandaag. Hierbij kwamen er sporen van Romeinse stadswoningen en – muren vrij, middeleeuwse omwallingen en maar liefst zeven religieuze bouwwerken zagen het licht. Daaruit destilleerde men waardevolle informatie over de ontwikkeling van de stad. Die begint bij de Romeinse overheersers en wordt vandaag de dag nog altijd verder geschreven. Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe ? Dat is de vraag die belangrijk blijkt voor ons collectief geheugen. De stad Tongeren geeft aan fors te willen inzetten op het cultuur -toerisme en deze archeologische site onder het Teseum te gebruiken als een kompas. Naast het conserveren van bouwkundige elementen en memorabilia, wil men ook evenementen en organisaties steunen die zich enten op de geschiedenis. Daarbij wordt gedacht aan B- Classic, maar net zo goed als het opstellen van een stedelijke inventaris aan Erfgoed.
Vertrokken wordt in het zaaltje onder het Vrijthof en de Romeinse Toren. Naast de omwallingen, wordt men attent gemaakt op de verdwenen St.Maternuskapel, een tombe met graven uit de 7e tot de 18e eeuw in een gesloten depot en andere regalia. Een vloerfilm toont het complexe van de opgravingen, terwijl sarcofagen, skeletten en een tegeloven het verhaal verlevendigen. Leuk is dat aan het plafond, tussen de stenen fundamenten, een doorkijk in het plafond is voorzien waardoor men zich kan oriënteren op de huidige site buiten. Filmfragmenten tonen daarnaast aan hoe het vroeger was.
In een grotere museale ruimte worden tal van relicten uit het (on)roerend erfgoed verzameld. Hier kunnen ook wisseltentoonstellingen worden ingericht. Het parcours is 430 lopende meter lang en goed voor 16.000 vierkante meter museum.
Aan de ontsluiting zijn veel studies vooraf gegaan. Bouwhistorici, natuur- en andere wetenschappers, antropologen, archeologen en kunsthistorici doken allemaal ondergronds en schreven er een gefundeerd en uiterst boeiend verhaal voor de site. Het werd wikken en wegen wat behouden bleef om te exposeren, want er werden maar liefst 900 kisten vondsten boven gehaald. Wat je te zien krijgt is dan ook echt meer dan de moeite waard!
Praktisch:
Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren, open van dinsdag tot en met zondag tussen 10 uur en 17 uur. De Schatkamer en de archeologische site van het Teseum zijn afzonderlijk te bezoeken, maar er kan ook een combiticket worden gekocht. Vanaf 26 jaar betaalt men6 euro en een combiticket kost 10 euro. Jongeren betalen slechts 1 euro (combi:2 euro), 55 –plussers en groepen genieten van het voordeeltarief van 5 euro(combi:8 euro). Men kan ook beroep doen op een gids.
Info: www.teseum.be
Perscontact: Stefanie Sfingopoulos – stefanie.sfingoupoulos@stadtongeren.be
Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s: Anne Marie Jacob