21 okt Wonder Creativity Festival verlegt de grenzen van je verbeelding
Nog tot 3 november kun je op 30 locaties zo’n 55 expo’s bezoeken van het Wonder Creativity Festival in Kortrijk. Een handig stadsplan helpt daarbij. Kortrijk is ingedeeld in 3 districten Buda, City en Loof. Dat laatste ligt net buiten het centrum, maar is zeker ook de moeite waard om langs te lopen.
Het festival in zijn huidig concept ging 10 jaar geleden van start en groeide alsmaar, waardoor je deze editie geconfronteerd wordt met 55 tentoonstellingen, 25 publieke events en tal van invalshoeken. Die worden vervat in ‘5 tracks’: product, circular, digital, art en kids (georganiseerd door Filou & Friends). Zo’n 300 ontwerpers, scholen, musea en galerijen tekenen present. Het wordt een mix van jong creatief geweld en gevestigde waarden uit alle windrichtingen en disciplines. Van design en innovatie over technologie tot kunst. Alles bezoeken en bekijken op één dag zal dus niet lukken. Het parcours is gratis, dus terugkeren is een must.
Jonge ontwerpers van morgen
Daarnaast tipt de organisatie een aantal highlights. Zo was er een open call waaruit een jury 44 projecten heeft geselecteerd. Die kun je allemaal bekijken in de Budafabriek. Onder het motto ‘Jong Ontwerp Talent’ tippen we bv het werk van Emma Comer: ‘Zoektocht naar wat verloren lijkt’. Een speels experiment met wegwerpspullen uit een container met visserstouw of het wandtapijt mt touwstructuur als reliëf in combinatie met gemanipuleerde foto’s. Emma studeert aan de Luca School of Art in Gent en haalde de strenge selectie.
Dit is Belgisch
Een andere tip is het Wonder Clubhouse waar een 16-tal Belgische ontwerpers meubelen en interieurobjecten exposeren. Leuk om te weten is dat, net zoals op andere locaties, de getoonde werken vaak te koop zijn. In het Clubhouse is haast alles reeds verkocht. Loop daar ook eens naar de achterzijde, waar je een lichtshow wacht. Je mag hier zelfs doorheen het werk wandelen.
Starlight Shine
Een statig herenhuis in de buurt van de Markt is hier bekend als de ‘Patria’, nu omgevormd tot textielpaviljoen. Hier verwerkt Viktor Verhelst kussens met gerecycleerd matrassenmateriaal, neemt hij mohairafval uit de industrie over en verwerkt het geheel met zeefdrukken tot grote tapijten. Het stelt de carwash voor tegen de misleidende greenwashing. Hier primeert zeker het maakproces en de kennisoverdracht. Wat doe je bv met restgarenafval. Ook doorbreekt de maker het beige en greige door een revival van kleur in te voeren. Kleurpatronen om positiviteit uit te stralen.
In hetzelfde pand een transformatie van stitched, ingenaaid linnen. Het grafische versus het organische. Oftewel technieken van couture met kunst. Ook hier monochomen versus kleur.
Loof
Kunst vormt de link tussen de Doorniksewijk en het centrum. Zowel in het Koetshuis als bij de Zusters Paulinen in Kortrijk meubelmakers. In de historische kapel werkt men met niet zo voor de hand liggende materialen om meubelen mee te fabriceren. Het Koetshuis maakt deel uit van het project Loof. Het moet een ontmoetings- en co-working plaats worden rond kunst design en cultuur. In de nog aan te leggen parktuin komen grote luxueuze parkappartementen, heuse luxe residenties, waar het harmonieus wonen wordt. Loop zeker ook binnen in de Art Church Rochus. En noteer tot slot dat er naast het Wonder festival ook nog een heus Kortrijk Art Weekend doorgaat op 26 en 27 oktober e.k. Er worden 15.000 bezoekers verwacht. Je zult dus niet alleen zijn.
Praktisch
Wonder is gratis toegankelijk tot 3 november, telkens van donderdag t.e.m. zondag. Op weekdagen van 9 uur tot 18 uur en op weekend- of vakantiedagen van 10 uur tot 18 uur. Startpunt is Budafabriek, Dam 2a. Alle info via wonder-festival.be Perscontact: Albane Paret van Club Paradis, bel: 0476.57.37.82 of mal: albane@clubparadis.be . via Designregio Kortrijk vzw Nelson Mandelaplein 2, 8500 Kortrijk, tel:056.51.91.83 of via lisa@designregio-kortrijk.be
Tekst: Jempi Welkenhuyzen – Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Jeroen Verrecht (Loof)