Triënnale Brugge: Spaces of Possibilility
67630
post-template-default,single,single-post,postid-67630,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Triënnale Brugge: Spaces of Possibilility

Triënnale Brugge: Spaces of Possibilility

Triënnale Brugge brengt driejaarlijks hedendaagse kunst en architectuur naar de straten van de UNESCO-Werelderfgoedstad. Nog tot 1 september neemt een artistiek team van (inter)nationale kunstenaars en architecten site specifieke plekken in met installaties en kunstwerken. Hedendaagse creaties die een antwoord bieden op het thema ‘Spaces of Possibillity’ in de openbare ruimte.

Raamland

Oftewel, hoe kan een UNESCO-beschermde historische stad waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid. En hoe kan kunst en architectuur hiervoor een nieuw kader scheppen?

Twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld nemen de morfologie van Brugge onder de loep. Ze brengen bepaalde lacunes in kaart en geven – voor even – een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Via artistieke ingrepen en grootschalige installaties verbinden ze stadsdelen, tonen ze nieuwe vormen van gebruik en gaan ze op zoek naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien.

Stadsdelen verbinden

Who

De werken, voornamelijk rond het centrum van de stad en West-Brugge, met uitzondering van één werk in Zeebrugge, gaan in op de geschiedenis, het rijke patrimonium en creëren maatschappelijke en ecologische verhaallijnen, die niet alleen Brugge, maar ook andere steden aanzetten om op een duurzame manier te transformeren. Denk aan de bronzen laarzen ‘Who’ op de Speelmansrei die de vraag stellen wie het recht heeft een stem te geven aan de stad. Of de ‘Tower of balance’, een hedendaagse klokkentoren aan de overzijde van het K.Albert i-park, die zorgt voor een tegengewicht voor de stenen torens in de stad.  Tussen Oost- en Westmeers vinden we dan weer ‘Raamland’, een nieuwe gemeenschapstuin die zorgt voor boeiende ontmoetingen.  Of ‘Common Thread’ die de locatie van de voormalige Minderbroeders-Kapucijnen voor het eerst ontsluit voor het publiek. ‘Empty Drop’ aan het St. Janshospitaal evoceert dan weer de viering van leegte in het drukke patroon van Brugge. En met ‘The Joyful Apocalypse’ geeft men een nieuwe invulling aan het 13e-eeuwse binnenplein van de Stadshallen, een stimulans om met de locatie meer te gaan doen voor wie in Brugge leeft of er zich beweegt. Het zijn slechts enkele voorbeelden waarbij de curator het publiek uitnodigt om het denkkader te verbreden en met een kritische blik naar de stad te kijken.

Triënnale Brugge 2024 vraagt gekende terreinen te verlaten, inspiratie op te doen en je te laten verwonderen door hoe het ook en anders kan. Het is een oefening in verbeeldingskracht, een blik op wat Brugge, en ruimer een stad, kan zijn vandaag en in de toekomst.

In de marge

Common Thread

Naast educatieve rondleidingen biedt de organisatie ook in samenwerking met ‘Mastiek’ een gratis kunsthapper en een luisterwandeling aan voor kinderen van 6 jaar tot 12 jaar. Ook zijn er inspiratiemappen voor leerkrachten. Je kunt de luisterwandeling in het kader van ‘Schatten van Vlieg’ downloaden. Ook is er een selectie van de installaties voorzien om te volgen via een audiogids, kun je rondleidingen boeken voor mensen met een visuele of auditieve beperking en worden assistentiehonden overal toegelaten. Daarnaast zijn er regelmatig events, lezingen, avondopeningen, publicaties en workshops.

Praktisch

Triënnale Brugge loopt nog tot 01.09.2024. Contact: Lange Vesting 112, 8200 Brugge of info@triennalebrugge.be. Tel: 078.15.20.20 Infopunten: ‘tZand 34, Historium en Station Brugge. Programma via triennalebrugge.be – rondleidingen met gids, VisitBruges Route App of stadsplan

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen