Tentoonstelling ‘Kokeshi’: als speelgoed kunst wordt
67311
post-template-default,single,single-post,postid-67311,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Tentoonstelling ‘Kokeshi’: als speelgoed kunst wordt

Tentoonstelling ‘Kokeshi’: als speelgoed kunst wordt

Nog tot en met 24 juni e.k. kan je in de Japanse Tuin in Hasselt de unieke tentoonstelling ‘Kokeshi als Kunst’ bezoeken. Voor deze expo werkt de Japanse Tuin samen met Galerij Fakapapa.com, een toonaangevende online galerij, gespecialiseerd in het naar België halen van exclusieve kunststukken. Deze tentoonstelling neemt je mee langs diverse kunstenaars en toont enkele van hun kenmerkende werken. De focus licht daarbij op de diversiteit aan vormen, technieken en thema’s van deze ‘gelukspoppen’. Het is overigens de eerste keer dat deze exclusieve stukken worden getoond.

Eenvoudige vorm

Kokeshi poppen zijn traditionele Japanse houten poppen die hun oorsprong vinden in de regio van Tohoku (Noordoost Japan). Deze poppen worden al sinds de Edo-periode (1603-1868) gemaakt en zijn kenmerkend door hun eenvoudige vorm: een cilindrisch lichaam zonder armen, noch benen en een bolvormig hoofd, vaak beschilderd met een gezicht en bloemenpatronen. Kokeshi bestaan echter in zo veel meer vormen en kleuren. Waren het aanvankelijk speelgoedamuletten voor kinderen om hen voorspoed en geluk te bezorgen, intussen zijn het decoratieve kunstobjecten geworden. In Hasselt worden er een 25-tal ‘one pieces’ of unica tentoon gesteld. Een bijhorende QR-code vertelt je meer over de pop en de kunstenaar. “ We hebben gekozen voor deze tentoonstelling omdat ‘Kokeshi’ een laagdrempelige manier is om de Japanse traditionele en moderne cultuur tot bij de mensen te brengen,’” vertelt Carlo  De Coster, directeur van de Japanse Tuin. Hij mikt hierbij, naast kinderen, op een publiek tussen de 20 jaar en de 40 jaar.

Twaalf stijlen

De organisatie vlnr Rik Dehollogne, Sanne De Smet en Carlo De Coster

Er zijn naar verluidt 12 officiële Kokeshi-stijlen. Elk van deze traditionele stijlen is vernoemd naar een plaats en heeft een eigen vorm, kleur en motief.  Hendrik Stouten en Sanne De Smet (Fakapapa.com) liggen aan de basis van deze tentoonstelling. Zij reisden 7 jaar terug naar Japan en werden er op slag gecharmeerd door de ‘Kokeshi’. “ Het is een mooi product, ambachtelijk gemaakt en zeer sfeervol. Het gaat hier niet alleen over decoratie. Elke pop heeft een eigen ziel en vertelt een eigen verhaal. Ofschoon de Kokeshi al van de 17e eeuw bekend zijn, focussen wij ons op de poppen van de 60-er tot de 80-er jaren uit de vorige eeuw. De laatste jaren is er immers veel veranderd in Japan. Er is een vernieuwingsbeweging ontstaan, die meer vrijheid en creativiteit aan de dag legt. Intussen er is er ook wereldwijd een grote gemeenschap van verzamelaars. Deze poppen variëren in prijs tussen de 30à euro en 3000 euro. We hebben mensen in Japan die voor ons op zoek gaan. Soms vinden ze de Koheshi bij kunstenaars, via wedstrijden en soms ook na een boedelopruiming bij een overlijden.  Je kunt ze tijdens de expo hier kopen. Daarnaast presenteren we ook op de zgn. ‘Kokeshi’ geïnspireerde pentekeningen van Marcelline Piscador.”

Schepen Rik Dehollogne is zeer opgetogen over de tentoonstelling, die exclusief voor het eerst te zien valt in België. “ De Japanse Tuin staat steeds garant voor een authentieke beleving van de Japanse cultuur: enerzijds door de schoonheid van de tuin zelf, maar anderzijds ook door de vele evenementen en activiteiten het jaar rond. Denk maar aan de workshops rond theeceremonies, de Obon Nocturne of allerlei tentoonstellingen rond haiku of bonsai. Toch blijven we vernieuwen, zoals nu weer met deze Kokeshi-tentoonstelling. “

Zomeraanbod

Het ceremoniehuis Korokan

De Japanse Tuin heeft verder op de kalender weer diverse events gepland. Eerst volgt zondag 7 juli het zgn. Wensenfestival en op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus kan men de Obon Nocturne meemaken, waar bij de geesten van de voorouders worden geëerd. Van 17 tot 25 augustus is er het Haiku Festival, een feest voor alle liefhebbers van taal en expressie. Kinderen kunnen heel de zomer door speuren met ‘Schatten van Vlieg’ in de tuin.

Algemene Info:

Voor alle tentoonstellingen en activiteiten moet er wel een inkomticket worden gekocht. Die zijn sinds dit jaar ook online te bestellen, waardoor het bezoek vlotter verloopt. Tickets vanaf 6 euro.  De Japanse Tuin ligt aan de Gouverneur Verwilghensingel 15, in 3500 Hasselt. Info: www.japansetuin.be of via perscontact: carl.decoster@hasselt.be – tel: + 32 (0) 456.186.812

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen