Overmere maakt zich op voor de strijd
62784
post-template-default,single,single-post,postid-62784,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Overmere maakt zich op voor de strijd

Overmere maakt zich op voor de strijd

Menige Vlaming zal bij de naam ‘Overmere’ (deelgemeente van Berlare) zalige gedachten uit de kindertijd overhouden aan een dagje uit met bootjevaren op het Donkmeer en gezellige terrasjes. Of terugdenken aan één van de ondertussen vele legendarische concerten en musicals die op het water van het meer opgevoerd worden. Immers om de twee jaar organiseert Festivaria muzikale openluchtspektakels op het Donkmeer en dit al sinds 1987 (www.festivaria.eu)

Maar dit jaar staat er veel meer op het programma en maakt Overmere zich op voor de viering van 225 jaar Boerenkrijg. Waarom specifiek hier zal men denken. We schrijven 1798. Vlaanderen is onder gezag van de Fransen en beleeft op korte tijd verschillende bewindsveranderingen en dus ook woelige tijden. Elke overheerser haalt het maximum uit de bezetting en de Fransen heffen zware belastingen. De Vlaamse bevolking is hen dus alles behalve goed gezind. In 1798 komt hier nog de ‘loting’ bovenop. Alle zonen en goede werkkrachten in Vlaanderen krijgen een nummer en door loting wordt bepaald of zij in het Franse leger moeten dienst nemen of niet. Een zware klap voor de bevolking en zeker naar het einde van het zomerseizoen toe als elke persoon nodig is bij de oogst. Er wordt dan ook een algemene opstand in geheel Vlaanderen voorbereid. Toch is het al enkele dagen vooraf dat de loting in de herberg ‘De Engel’ in Overmere de gemoederen zo fel doet oplaaien dat de herberg kort en klein geslagen wordt en de opstand al start. De vlam slaat over naar heel Vlaanderen. De Boerenkrijg is begonnen. Weliswaar is de opstand maar kortstondig en wordt na 55 dagen neergeslagen, maar toch wordt deze in onze geschiedenis van Vlaanderen als belangrijk aangeduid en hebben we er allemaal over geleerd in onze opvoeding.

Overmere wil dit jaar, 225 jaar later, de herdenking van de Boerenkrijg luister bijzetten tijdens het laatste weekend van augustus (25 tot en met 27 augustus 2023). Het Boerenkrijgcomité heeft allerlei activiteiten georganiseerd om de bezoeker drie dagen lang onder te dompelen in het Overmere van 1798. In het oud-gemeentehuis wordt de herberg ‘De Engel’ nagebouwd en is er een tentoonstelling over de voorbije vieringen. Affiches en attributen van de vorige herdenkingen tonen aan hoe deze herdenking doorheen de jaren evolueerde. Op zaterdag zal er een re-enactment legerkamp opgezet worden aangevuld met volksspelen, een optocht met de reuzen van het dorp en in het Boerenkrijgpark zal er een wagenspel ‘Den Dommen Sansculotte’ opgevoerd worden. Op zondag is er nog een aperitiefconcert, lezing en filmvoorstelling van de film ‘Brigands Voor Outer en Heerd’ uit 1961. Speciaal ter ere van de herdenking is er ook het Boerenkrijgbier gebrouwen, op basis van Belgische hop en verkrijgbaar in Triple en Dubbel. Diegenen die meer over die herdenking willen weten kunnen contact opnemen met het Boerenkrijgcomité of de toeristische dienst van Berlare (https://beleefberlare.be/toerisme)

Geïnteresseerd geraakt om Overmere een bezoekje te brengen? Waarom dan geen weekendje? Er is natuurlijk nog altijd het Donkmeer waar men waterfietsen kan huren of met de fluisterboot ‘Blauwe reiger’ het meer kan bevaren of gebracht wordt tot aan de eendenkooi (nog één van de weinige eendenkooien in Vlaanderen). Wie de eendenkooi te voet wil aandoen moet er een wandeling van 3 km aan besteden, maar met de boot ben je er in een tiental minuutjes. Zwemmen mag in het Donkmeer niet, maar wel in Nieuwendonk, het naastliggend provinciaal domein. Of je kan een bezoek brengen aan het ‘Welriekend Rustpunt’ in Berlare, het kleinste museum van Vlaanderen. De prachtige groene omgeving van Overmere en Berlare loont om ontdekt te worden: allerlei fietstochten en uitgestippelde wandelingen zijn in verschillende thema’s ontworpen om je de streek volledig te laten genieten. En natuurlijk is er ook een Boerenkrijgwandeling (6.5 km of verkort 4.5 km) door Overmere. Wie graag de ruimere omgeving van Berlare opzoekt, kan kiezen voor de Boerenkrijgfietslus van 50.9 km. Dit is trouwens één van de 10 Boerenkrijgfietstochten tussen Overmere en Hasselt, allen gezamenlijk terug te vinden in een speciale uitgave van ‘Erfgoed’, zowel op papier als digitaal. Hierdoor kan je het hele verhaal van de Boerenkrijg doorheen Vlaanderen volgen in afzonderlijke fietslussen.

Wie wil overnachten kan kiezen tussen tal van verblijfparken in het groen, vakantiewoningen of zelfs avontuurlijk overnachten op een vlot op het Donkmeer (www.vlotjeskamperen.be)

De Zuivelarij

Aanrader is een bezoekje aan ‘De Zuivelarij’ in Berlare (Galgenbergstraat 54a in Berlare), vooral bekend van de Berloumi grillkaas. Het bedrijf is open van maandag tot zaterdag van 10.00 u tot 18.00 u. Een huishobby is hier op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een klein bedrijf dat jaarlijks zo’n 130 000 liter melk verzet en een unieke kaassoort maakt. Berloumi grillkaas kan ondertussen in de grote winkelketens in Vlaanderen gekocht worden, maar er gaat niets boven de aanschaf aan de plaatselijke toog van het bedrijf waar men trouwens ook een heerlijke Ricottataart kan kopen. Het zal je verwonderen wat je allemaal met die grillkaas kan maken en het zal je telkens doen terugdenken aan dat leuke weekendje uit in Overmere/Berlare.

 

Met dank aan collega Diane Geerts voor de feilloze organisatie

Verslag: Ivo Siebens
Foto’s: Gust Charrin en Geert Van de Voorde