Citytrip naar het monumentale Madrid
62584
post-template-default,single,single-post,postid-62584,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Citytrip naar het monumentale Madrid

Citytrip naar het monumentale Madrid

Madrid behoort tot de mooiste en grootste hoofdsteden van Europa. Hoogtijd voor een hernieuwd bezoek aan de Spaanse hoofdstad met 3,2 miljoen inwoners (amper 15.000 in het jaar 1560). De luchthaven Barajas (oorspronkelijk opgericht in 1931… en nieuwste terminal in 2006) heeft vlotte verbindingen met het centrum, zoals met de metro. Wij verkozen de hogesnelheidstrein AVE van de Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE voor de reis van Alicante naar Madrid, waarvoor de tickets tijdens de daluren bijzonder goedkoop zijn, zeker voor senioren die weliswaar een jaarlijks pasje (van 6 euro) kopen.

We zijn wel even naar het sobere en (moeilijk te vinden en mijn inziens weinig emotionele) herdenkingsmonument gaan kijken in het Estacion de Atocha, waar in 2014 bij een terroristische aanslag 191 mensen om het leven kwamen. Dit zeer drukke station heeft een opvallende en populaire  tropische palmentuin. Het metronetwerk van Madrid is met 10 lijnen bijzonder uitgebreid en efficiënt en eens te meer goedkoop met een heroplaadbare 10-ritten kaart (tarjeta). Er zijn tal van schitterende hotels in alle prijsklassen. Wij verkozen voor ons verblijf de Spaanse hotelgroep H10 met het perfect centraal gelegen Hotel Villa de la Reina (4*) aan de prachtige hoofdlaan Gran Via. Van hieruit kan men ook zeer te voet verkennen.

Hop-on Hop-off

Start uw bezoek met een 1-daagse Hop-on Hop-off Madrid Citytour met 2 trajecten (één voor het moderne Madrid met onder meer de Paseo de la Castellana) voor amper 15 euro per persoon (en amper 11 euro voor de 65-plussers … die trouwens overal in Spanje in de watten worden gelegd). Verder kan je bij de Dienst voor Toerisme (hoofdkantoor op de Plaza Mayor, met mooie souvenirwinkel, elders ook tal van infokiosken in het centrum) ook de Madrid Card kopen, waarbij je bespaart op het bezoek van attracties en musea. Wij reden met de bus (met openluchtdek) ook langs het gigantische stadion van Real Madrid (dé voetbalclub die in 1902 werd opgericht), dat trouwens door veel fans wordt bezocht. 

Musea

Ingang van het Museum Thyssen-Bornemisza

Er bestaat naast de aanbevolen Madrid Card ook een aparte museumpas. Talrijke musea bieden kortingen aan studenten, jongeren en senioren (identiteitskaart tonen!). Een grootstad bezoeken betekent ook keuzes maken. Van de top-3 musea Prado (het oudste en meest bekende, ingehuldigd in 1819), Reina Sofia (°1992 en een nieuw gebouw van architect Jean Novel uit 2005 (met het wereldbekende schilderij Guernica van Picasso) en Thyssen-Bornemisza (°1992 en een modern gebouw uit 2004), bezochten wij alleen het laatste dat bekend is voor de schilderijen van de 19de en 20ste eeuw, en waar onder meer ook een Ensor en een Magritte tot de collectie behoren.

Spaanse mode in het Museo del Traje

Verder bezochten wij enkele mindere bekende musea: het Historisch Museum van Madrid (opgericht in 1929, interessant, maar jammer dat het verhaal en de collectie eindigt rond de eeuwwisseling van 1900), het Romantisch Museum (in een prachtig volledig ingericht herenhuis) en het in 2004 geopende (en redelijk onbekende) Modemuseum (Museo del Traje) wat verder buiten het centrum gelegen, maar uitermate boeiend met de geschiedenis van de mode en de Spaanse ontwerpers zoals Balenciaga … die in 1960 de trouwjurk van koningin Fabiola ontwierp). Indrukwekkende (en vooral Belgische) wandtapijten vind je in het Monasterio de las Descaldes Reales (°1559). In het indrukwekkende Nationaal Archeologisch Museum bevindt zich de originele Dame van Elche, een bekend borstbeeld uit de 5de/4de eeuw dat oorspronkelijk in Elche (Costa Blanca) werd ontdekt.

Stadswandeling

De grandiose Plaza Mayor

Voor de rest was het vooral onbezorgd kuieren door de oude stad en de nieuwere wijken. Bij de pleinen is de Plaza Mayor uit 1617 in het hartje van middeleeuws Madrid zeker een must (maar opgepast voor zakenrollers!) met de huizen die balkons hebben op alle verdiepingen. Verder ook de Puerto del Sol uit 1760 (met het verkeersgeografische nulpunt van Spanje) en de Plaza de la Villa met 17de eeuwse stadhuis van Madrid. Het achterliggende plein heeft een opvallend monument (anno 2023) ter nagedachtenis van de gesneuvelden in de Duitse concentratiekampen tijdens WOII (zoals in het beruchte Mauthausen). Aan de Plaza de Oriente ligt het Teatro Real (1850), een mooi park en het Paleis. Talrijke toeristen bezoeken het gigantische Koninklijk Paleis vol pracht en praal. Vlakbij ligt de Kathedraal de la Almudena (met indrukwekkende crypte) die pas in de jaren ’80 werd afgewerkt en in 1993 werd ingewijd door Johannes Paulus II.

Crystal Palace in het Park del Retiro

Er is opvallend veel groen in de straten en lanen van Madrid, en onvergetelijk is het 118 ha grote Park del Retiro met zowaar een prachtig glazen Crystal Palace (°1887).

Het monumentale Madrid laat zich van haar beste kant zien op de as Plaza de España (met de wolkenkrabbers Edifico España en de Torre de Madrid), de Gran Via (aangelegd tussen 1910 en 1930 waarbij meer dan 300 huizen en 14 oude straten moesten verdwijnen) en de Plaza de Cibeles met in het midden de fontein uit 1776 (die ‘s avonds mooi verlicht is) en het gigantische gebouw van de Post en Telegraaf dat in 2007 een nieuwe functie kreeg als Stadhuis. De Gran Via is ronduit adembenemend met als bekendste art nouveau en art deco gebouwen de Metropolis (1911) en het Edifico Telefonica (1929)(is te bezoeken).

Shopping en horeca

Shopping time: wij zijn fan van de overdekte Mercado de San Miguel … een paradepaardje voor de Spaanse gastronomie, maar wel zeer prijzig. Populaire winkelstraten zijn de Calle del Carmen (met het alom bekende warenhuis El Corte Ingles, die trouwens meerdere vestigingen in Madrid hebben), de Calle de Fuencarral (bekende modewerken voor de jeugd) en de chique Calle de Alcala (waar ook het Casino ligt) en vooral de Calle de Serrano en Calle Goya.

Restaurants, tapasbars en cafés zijn er in overvloed. Een must zijn de rooftopbars: wij genoten van de bar Azotea bovenaan in het indrukwekkende Circulo de Bellas Artes (gebouw uit 1927) met adembenemende zichten op het centrum van Madrid. Hier komen jong en oud samen voor een apero (men moet wel 5 euro toegang betalen, maar dit is het meer dan waard). Wij hebben ook genoten van de betaalbare diners in La Primera op de Gran Via, en pure verwennerij krijgt men onder de glazen koepel van het Palace Hotel (1912)  van Westin-de groep.

Epiloog

El Escorial

5 dagen Madrid, waarvan 1 daguitstap naar het Monasterio El Escorial (dat sinds 1984 Unesco Werelderfgoed is, te bezoeken met of zonder gids) zijn juist voldoende … om nog wat over te laten voor een volgend verblijf volgend jaar (waarschijnlijk met een bezoek aan de FITUR, dé toerismebeurs bij uitstek). In deze nieuwe reeks van Spaanse kunststeden zullen wij nog Barcelona en Valencia bezoeken. Wij waren in de wolken van Madrid … zo onvergetelijk mooi en sfeervol.

Ter voorbereiding zijn volgende reisgidsen aanbevolen:

  • de Groene Michelingidsen van Michelin (o.m. Madrid in de Franstalige gids “Espagne du Centre”)
  • « Un Grand Week-end Madrid » van Hachette (met plattegrond), 2022, 208 blz.
  • « Madrid reisgids » in de reeks Wat & Hoe van Uitgeverij Kosmos, 2023, 192 blz. + plattegronden. Deze reisgids geeft een top-10 selectie.

Websites :

Toerisme Spanje www.spain.info

Toerisme Madrid: www.esmadrid.com

 

Perscontact:

Persdienst Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel

Mevr. Nicole Lefevere  bruselas@tourspain.es

 

Verslag en foto’s: Patrick De Groote