Salzkammergut als verbinding
61134
post-template-default,single,single-post,postid-61134,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Salzkammergut als verbinding

Salzkammergut als verbinding

Op 28 maart stelde Salzburgerland in Lindner Hotel Antwerpen hun zomeraanbod voor. Ze deden dit samen met hun partners: Oberösterreich, Salzburg Tourismus en Zell am See- Kaprun.

Het hoofdthema dit jaar: Van bergen en meren. Daar Salzkammergut in 2024 samen met Bad Ischl culturele hoofdstad van Europa wordt maakte men van Salzkammergut de verbinding tussen Salzburgerland en Oberösterreich. De naam Salzkammergut had vroeger alleen betrekking op het gebied rond de meren Halstätter See, Traunsee en de steden Bad Ischl, Halstatt en Gmunden. Nu strekt Salzkammergut zich uit over drie Oostenrijkse deelstaten: Opper-Oostenrijk, Stiermarken en Salzburg. Een gebied met ongeveer 76 meren en het oostelijk gedeelte van de Salzburger Alpen. Nu een van de populairste toerisme bestemmingen in Oostenrijk.

Een grote troef is de sterke waterkwaliteit in dit gebied. Drinkbaar water is van een exceptionele hoge kwaliteit. Het komt van bergbronnen en gletsjers. Bijna alle bronnen, rivieren en meren van Salzkammergut bevatten drinkbaar water. Het water heeft dus een magische aantrek op gelegenheid tot zwemmen, baden en watersport. Het water kan soms ook nog de basis zijn voor culinaire hoogstandjes zoals bv. de lokale rundsvleessoep of vlierbessiroop. In het kort water is hier ook weer het verbindend element.

Oberösterreich is de op drie na grootste deelstaat van Oostenrijk. Het heeft 4 Unesco Werelderfgoederen. Er zijn niet minder dan 5.100 km bewegwijzerende fietspaden en mountainbiketochten. Er zijn 7.000 km wandelroutes, 26 beschermende natuurgebieden  en 3.300 km ruiterpaden, 276 musea, 28 golfbanen en 108 zwemplekken in de natuur.

Oberösterreich is als een cadeautje. Zo mooi ingepakt, dat je het eerst van alle kanten moet bekijken. Maar je moet het natuurlijk ook uitpakken!

In Oberösterreich kan je fietsen langs het  langeafstand Donaufietspad dat zijn oorsprong heeft in het Duitse Donnaueschingen en ongeveer 1500 km lang is, in het heldere water van de vele meertjes springen, in de steden door schilderachtige steegjes wandelen, bergtoppen beklimmen, genieten van de cultuur in al zijn vormen en van de heerlijke keuken.

Zo kleurrijk als het landschap van Oberösterreich is, zo kleurrijk is hier ook de kunst- en cultuurscene. De hoofdstad van de deelstaat is Linz en was reeds vroeger cultuurhoofdstad van Europa. De 200ste verjaardag van de in Oberösterreich geboren componist Anton Bruckner is voor Linz aanleiding om het Brucknerjaar 2024 te vieren met festivals en  uitvoeringen  door het Bruckner Orchester en het jaarlijkse Brucknerfest. Vele opvoeringen beginnen reeds in 2023. Ook zijn er vele projecten in dorpen en steden in de buurt rond Anton Bruckner. Linz heeft nu nog een bijkomende troef door het opstarten van een nachttreinverbinding drie maal per week tussen Brussel en Linz.

Voor de extra sportievelingen is er het BergeSeen Trail en de Donausteig. Zowel voor wandelaars, hardlopers en mountainbikers. De BergeSeen Trail ( wandelen ) loopt met meer dan 370 km door schilderachtige landschappen en idyllische natuur. Zijn grotere broer, de BergeSeen eTrail ( MTB) loopt over 630 km. Innerlijke rust vind je dan weer in de verschillende kuuroorden met heilzame zout-en warmwaterbronnen.

Op het gebied van duurzaamheid en ecologische landbouw heeft Oberösterreich een voortrekkersrol. Het aantal boerderijwinkels neemt nog steeds toe.

Alle info: www.oberoesterreich.at

Zell am See/ Kaprun gaat ook voor duurzaamheid  en gaat voor het geheel van het meer, de gletsjer en de bergen in de omgeving.

De Salzburger Almenweg is een 350 km klassieker in de lange afstand wandelwegen. Het pad maakt de verbinding tussen alle 25 steden van de Salzburgerland Pongau regio. Het  is verdeelt in 25 etappes over meer dan 120 bergweiden. Meer dan de helft van de etappes heeft alpine zomerhutten.

Salzburg Tourismus ten slotte heeft voor 2023 een nieuwigheid met “ Five Treasures”. Vijf topattracties in en rond Salzburg, die je individueel kan doen maar ook met een combinatie ticket.

Wolfgangseeschiffahrt.

Sinds 1873 zijn er boottochten  op de Wolfgangsee, dus dit jaar vieren ze hun 150 jarig bestaan. Je krijgt er machtige panorama’s al varend op het turquoise water. De maatschappij telt de grootste inlandse vloot in Oostenrijk met hun 5 schepen. Er zijn shuttle diensten tussen de idyllische plaatsen zoals St. Gilgen, Strobl en St. Wolfgang.

Schafbergbahn Railway.

Deze spoorbaan is de steilste in Oostenrijk en brengt je in 35 minuten naar de top van de Schafberg op 1783 m hoogte. Een mooi panorama van bergen en meren verwacht je daar. Het dalstation kreeg een totale renovatie om in april 2023 te openen met een Experience Quarter, shop, onthaal en restaurant. Er is ook een terras met zicht op de Wolfgangsee. De baan is dit jaar 130 jaar oud.

Festungsbahn funicular

Hier zijn we in harte Salzburg met een kabelspoor die je naar een van de bekendste plaatsen van de stad brengt, Hohensalzburg Fortress. Dit is het oudste nog bestaande fortencomplex in Europa en dateert uit de 11e eeuw. De kabelbaan brengt je in 54 seconden tot bij het fort voor mooie panorama’s over de stad.

Mönchsbergaufzug lift.

Deze lift brengt je in 30 sec. doorheen de berg naar een van de mooiste panoramaplaatsen van Salzburg. Wonderbare zichten over de oude stad. Het Museum der Moderne dat op de berg zijn plaats heeft, beschikt over een gezellig terras. Tip: doe dit als eerste bij je aankomst in Salzburg en geniet bv. op het terras van een koffie met sachertorte samen met het panorama. Vroeg in de morgen is het daar nog even rustig alvorens je je in de drukte van de oude stad stort.

Wasserspiegel Museum

Ook gelegen op de Mönchsberg. Hier maak je een interactieve en multimedia tocht in de sporen van het natte geweld en de watervoorziening van de stad en de regio. Met of zonder gids.

Salzburg Tourismus heeft voor de 5 attracties een handig gidsje dat ook voorzien is van alle tijdsstippen van vertrek van  zowel de Wolfgangseeschiffahrt als Schafbergbahn.

Alle info Salzburg en omgeving: www.salzburgerland.com

Perscontact: Marcel Baltus, marcel@baltuscommunications.com

Verslag en foto’s : Gust Charrin