09 jun Ensor in de verzameling van het prentenkabinet Koninklijke Bibliotheek (KBR)
Het Prentenkabinet van KBR (Brussel) beheert de grootste verzameling van werken op papier in ons land. Daaronder bevinden zich bladen uit de 16e tot de 20e eeuw. Naast tekeningen die omwille van hun documentaire of topografisch karakter zijn verzameld, bezit het Prentenkabinet ook topstukken van o.a. Pieter Bruegel de Oude, Pieter Paul Rubens en Jacob Jordaens, om enkelen te noemen.
Vanaf 1853 functioneert het Prentenkabinet als een afzonderlijke afdeling. Bestaande leemten in de collectie worden opgevuld door Belgische en buitenlandse schenkingen, aankopen en bruiklenen. Verschillende fondsen uit het kabinet worden onder de aandacht gebracht via eigen publicaties. Ook nieuw verworven tekeningen uit diverse scholen en periodes komen daarin aan bod.
Wat het oeuvre van James Ensor betreft, bezit het Prentenkabinet een ruime en gevarieerde collectie. Er zij zowel grafiekbladen als werken op papier en paneel. Deze beslaan alle periodes van zijn carrière: landschappen, portretten, satirische taferelen, schetsen, studies en muziekpartituren. Dé topstukken op deze tentoonstelling zijn zeker de twee tekeningen op paneel: ‘België in de 19e eeuw’ (KBC collectie) en ook ‘De Romeinse triomftocht’. Op de tentoonstelling, die tot 4 september loopt, krijg je diverse technieken te zien: contépotlood en kleurpotloodwerk, etsen, droge naald, zwart krijt, Oost-Indische inkt of werk in houtskool. Vaak eerste of tweede staat. Dus absoluut de moeite waard om naar Oostende af te zakken.
Heropening succesvol
De heropening van het James Ensor huis in juli 2020 was een heus succes. Ondanks de coronaperiode bezochten toch reeds 90.000 mensen het museum. Dat maakt zich nu stilaan op voor 2024. Dan wordt de stad ondergedompeld in een heus Ensorbad. Gevierd wordt dat de kunstenaar dan 75 jaar geleden is overleden. Er zullen tal van activiteiten en events worden georganiseerd om dit te herinneren. Intussen zullen er reeds tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden in het museum.
Praktisch: https://www.ensorstad.be/nl
Perscontact: Niels D’Hoedt niels@toerisme-oostende.be
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen