Wijnroutes Nederland & België
50520
post-template-default,single,single-post,postid-50520,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wijnroutes Nederland & België

Wijnroutes Nederland & België

Barbara Haverkamp, de auteur van dit boek is ook oprichter van de ‘Wijnwijven’, een pr en marketingbureau dat kennis over wijn in al zijn facetten wil delen.

In een inleidend hoofdstuk vind je informatie over typische kenmerken van de wijnbouw in Nederland en België, zoals het creëren van nieuwe rassen die aangepast zijn aan het vochtiger en kouder klimaat in de Lage Landen, de wettelijk beschermde herkomstbenamingen BOB en BGA, …

Nederland

Wijngaarden vind je zowel in het noorden van Nederland (Waddeneilanden), als in het zuiden (Limburg) als in het zuidwesten (Zeeland). Soms kom je wijndorpen tegen, zoals Groesbeek met zes wijngaarden.

België/Vlaanderen

Hoewel de titel van het boek ‘België’ vermeldt worden enkel wijngaarden in Vlaanderen (Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant) besproken. Van de prachtige wijndomeinen in het Heuvelland geen spoor, ook de tientallen wijngaarden in Wallonië worden volledig over het hoofd gezien

Op bezoek

Van elk beschreven wijndomein vind je vooreerst een fiche met perceelgrootte, rassen, herkomstbenaming, adres en website. Verder de ontstaansgeschiedenis van het wijndomein, het plukken van de druiven (veelal met vrijwilligers), bezoeken met rondleiding, wijnproeverijen en leuke randactiviteiten zoals picknicks met streekproducten, culinaire evenementen, B&B, yoga sessies tussen de wijnranken, wijnfeesten met verkiezing van een wijnkoningin, slapen in een wijnvat, ….  Beleving en sfeer zijn belangrijke factoren voor de rendabiliteit van de wijndomeinen.

Maar…

Onze wenkbrauwen fronsten even bij het verhaal dat wijnboeren tijdens het groeiseizoen klassieke muziek afspelen om betere oogstresultaten te bekomen (Reestlandhoeve in Overijssel). Religieuze orden houden zich soms met bierbrouwen bezig, maar wijngaarden uitbaten is eerder zeldzaam, je vindt er één: een in 2015 aangelegde (zelfs 8 ha groot) in het Norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout. De meeste wijngaarden zijn relatief recent; maar het oudste Nederlandse wijnbedrijf ‘De Apostelhoeve’ ontstond vijftig jaar geleden.

Verder vind je een verslag van uitgebreide gesprekken met sommeliers, vinologen, Weinakademiker, een ‘Wine Lady of the Year’, …

Het grootste verschil tussen de Nederlandse en Belgische wijn ligt op twee vlakken. Voor de druivenrassen leunt België meer aan bij Frankrijk (klassieke rassen zoals de chardonnay, pinot noir en pinot gris) en Nederland meer bij Duitsland (riesling en vooral nieuwe rassen). In België vind je meer mousserende wijnen.

Wijnroutes

Naast de opmerking ‘België/Vlaanderen’ is een tweede punt van kritiek de benaming ‘wijnroutes’ in de titel. In dit boek gaat het enkel om het bespreken van wijndomeinen gelegen in dezelfde regio zonder route-aanduiding (bv Midden-Nederland en Hageland), helemaal iets anders als de ‘Deutsche Weinstrasse’, de Franse ‘Route des Vins’ of zelfs de ‘Limburgse Wijnroute’ die over Nederland en België loopt.

De twee puntjes van kritiek i.v.m. de titel van het boek doen niets af van de bedoeling van het boek: de wijnliefhebber door allerlei achtergrondinformatie op ontdekkingstocht sturen in Vlaanderen en Nederland.

Een uitgave van Kosmos, 2021, 192 p., € 22,50, ISBN  9789021583488

Recensent: Didier Van Houts